Aronia jest bardzo zdrowym owocem, który jest doceniany zwłaszcza przez wszystkich amatorów robienia domowych nalewek. Aronia to bardzo zdrowa jagoda, która ma doskonałe właściwości odżywcze oraz działanie zdrowotne. Sprawdź, co może zrobić dla ciebie nalewka z aronii!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/nalewka-z-aronii-wartosci-odzywcze/
Wartość odżywcza aronii
Aronia to chyba najzdrowsza jagoda na świecie. Zawiera różnorodne witaminy i składniki dietetyczne, w tym witaminę C, B2, B6, E, P, PP, witaminę A, minerały: molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt, katechiny – o działaniu przeciwutleniającym Flawonoidy, antocyjany – najwyższa znana dotychczas zawartość owoców, nawet do 500 mg w 100 gramach owoców, oraz polifenole – związek organiczny, który może zmniejszyć ryzyko chorób układu krwionośnego i raka.
Właściwości
Jest pożywna i antytoksyczna, ponieważ jej owoce zwalczają wolne rodniki. Spowalnia tempo wchłaniania glukozy – dzięki zawartości kwasu chlorogenowego jest więc polecana diabetykom. Ekstrakt z aronii reguluje nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu na ścianach tętnic oraz chroni przed zawałem serca. Aronia łagodzi stany zapalne małych naczyń krwionośnych. Antocyjany aronii spowalniają proces starzenia się komórek, poprawiają gospodarkę tłuszczową i uodparniają skórę na szkodliwe działanie promieni UV słonecznych. Katechina wspomaga przemianę materii, dzięki czemu dobrze wpływa na układ pokarmowy i rozpad węglowodanów, tłuszczów i białek.
Regularne spożywanie aronii poprawia pamięć i procesy uczenia się.
Aroniówka
Aroniówka to potoczna nazwa nalewki jabłoniowej, tj. H. Napój alkoholowy o smaku jabłkowym. Podobnie jak większość nalewek, jest stosowany leczniczo. Goście w domu jako alkohol do wypróbowania i jako przydatne lekarstwo na wiele chorób. Aroniówka może nadać podniebieniu niepowtarzalny smak, a jednocześnie przynieść organizmowi wiele korzyści i pomóc w radzeniu sobie z różnymi chorobami. Ponadto alkohole wytwarzane z surowych owoców aronii zachowują więcej właściwości niż ich przetworzone odpowiedniki (tj. Soki, dżemy, konserwy), gdyż ich produkcja nie wymaga obróbki termicznej, która zapobiega utracie cennych witamin i minerałów
Przeczytaj też: http://www.inspirationstudio.pl/herbatki-ziolowe-odchudzajace/