Jak wybrać ekspres do kawy

Poranek z filiżanką pachnącej kawy w dłoni to codzienność wielu z nas. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez ich ulubionego, aromatycznego naparu. Wiele osób po prostu zalewa dwie łyżeczki mieszanki w zwyczajnym kubku śniadaniowym. Jednak prawdziwy i wyjątkowy smak może dać wyłącznie dobry ekspres do kawy.

Ekspres Nivona to najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie filiżanki pobudzającego napoju. Na rynku znajduje się wiele modli ekspresów, które są zaprojektowane z myślą o konkretnych konsumentach. Jedne są idealne dla singli, którzy nie potrzebują dużego sprzętu, inne świetnie sprawdzą się w domach, w których jest więcej kawoszy, a jeszcze inne będą swoim gabarytem i funkcjonalnością odpowiadać na potrzeby kawiarni, restauracji, czy hoteli. Każdy kawosz ma swój własny gust, dlatego przed zakupem ekspresu do kawy warto dobrze rozeznać się w modelach i wybrać ten, który będzie najlepiej pasował do naszych oczekiwań.

Ekspress, ekspresowi nierówny

Urządzenia do parzenia kawy dzielą się na kilka podstawowych rodzajów. Najważniejszą różnicą pomiędzy nimi jest sposób parzenia ziaren, co z kolei ma wpływ na efekt, a także samą cenę sprzętu. Przykład? Ciśnieniowy ekspres Nivona jest nieco droższy od zwykłego przelewowego, jednak oferuje dużo więcej możliwości. Jednak po kolei.

Trzy typy

Do wyboru mamy ekspresy:
-przelewowe,
-ciśnieniowe,
-ciśnieniowo-przelewowe, zwane również kombinowanymi.

Ekspresy przelewowe

ekspres marki NivonaKawa przygotowywana w takim urządzeniu jest zbliżona w smaku do tej, którą miliony osób parzy bezpośrednio w kubku. W tym wypadku jest jednak nieco intensywniejsza (ale niewiele). Dużym plusem zastosowania takiego ekspresu jest usunięcie z naparu fusów (dzięki wymiennym, papierowym filtrom). To dobre rozwiązanie dla tych, którzy po prostu chcą co rano lub po południu zaparzyć kubek najzwyczajniejszej kawy. Ekspresy przelewowe nie mają innych funkcji, w wygodny sposób zastępują po prostu czajnik.

Urządzenia ciśnieniowe

Przykładem może tu być ekspres Nivona, który jest w pełni zautomatyzowanym sprzętem służącym do przygotowania różnego rodzaju napojów na bazie kawy. W ekspresach ciśnieniowych strumień gorącej wody jest wtłaczany pod ciśnieniem do filtra z kawą. Krótka styczność wody z ziarnami nie pozwala na przedostanie się do naparu dużej ilości goryczy, która psuje smak kawy. Takie urządzenia mają szereg dodatkowych opcji, np. wbudowany młynek, dodatkowe dysze do spieniania mleka, system samodzielnego czyszczenia, filtry usuwające z wody smak chloru i wiele innych funkcji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here